Persienner i trä och andra material

Det absolut vanligaste materialet när det kommer till persienner är aluminium. Metallpersienner av den typen kan man se både som mellanglaspersienner och utanpå. Det finns framförallt två andra typer av material till persienner som är vanligt förekommande och det är plast och trä. Nedan berättar vi lite mer om dem.

träpersienner

Fördelar och nackdelar med träpersienner

Efter aluminium är trä det mest efterfrågade materialet och det blir allt vanligare. Detta beror antagligen på att träinslag i inredning är tidlöst klassiskt och snyggt. En träpersienn skänker rummet värme och karaktär. Träpersienner går att få i flera olika träslag, med något varierande former och för både små och stora fönster. Dock finns det inga träpersienner som går att montera mellan rutor på samma sätt som med aluminiumpersienner. Det går inte att skapa trälameller som är så pass tunna och nätta. Detta gör också att de har lite sämre mörkläggningsförmåga då tunna lameller mörklägger bättre. Träpersienner är alltså något som man väljer i rum där det inte måste bli kolsvart utan där man kan nöja sig med ett dunkel och snarare premierar snygg inredning.

Fördelar och nackdelar med plastpersienner

Ett billigt och praktiskt alternativ till aluminiumpersienner är plastpersienner. De går dessutom att få i massa olika färger och texturer som exempelvis kan ge ett träliknande utseende om så önskas. Som material är plast mycket versatilt och går att ge många olika egenskaper. Det är lätt att skapa tunna lameller med hög mörkläggningsförmåga.

Plast har många fördelar men en betydande nackdelar är dess känslighet för värme. Plastpersienner ska exempelvis helst undvikas i kök och på södra sidan av hus då de kan deformeras av värme och är brandfarliga. Köper du högkvalitativa persienner av plast borde detta inte vara ett problem men om du går in för ett budgetalternativ kan du få bekymmer med just bristen på värmetålighet. När det kommer till fukt och kyla är dock plast bättre än både aluminium och trä då detta inte gör någon större åverkan på materialet i fråga.

Tygpersienner - plisségardiner

Ett modernt alternativ till persienner, och som man faktiskt ser mer och mer, är plisségardiner. De liknar persienner i utformningen men har funktionen av en mer anpassningsbar rullgardin. Det händer att de lite slarvigt går under namnet tyg- eller papperspersienn.

Det finns olika typer av plisségardiner. De kan delvis delas in i färg eller materialkategorier, även då de flesta är gjorda av ett linnelikt eller papyrusaktigt material i olika bas- och naturfärger. De fästs högst upp, på mitten eller längst ner i ett fönster och dras ut från där de är fastsatta. Plisségardiner går inte att vinkla såsom persienner utan de är heltäckande när de väl dras ut.

Lamellgardiner - lodräta persienner

Har man väldigt stora fönster eller fönsterdörrar kan man fundera på lamellgardiner. De går att vinkla liksom persienner men är lodräta istället för vågräta. Persienner drar och vinklas uppåt och nedåt, lamellgardiner drar och vinklas åt sidorna. Precis som med plisségardiner finns dessa i tyg- och pappersliknande material men även i vanliga persiennmaterial som plast, metall och trä.

Lamellerna på lamellgardiner är ofta ganska breda vilket inte ger den bästa mörkläggningsförmågan men som fungerar bra om man vill hålla ett rum svalt och skuggigt. Lamellgardiner har många likheter med vanliga gardiner men ger ett mer luftigt och lätt intryck, dessutom går de att vinkla vilket gör att man kan variera ljusinsläppet betydligt.

Ett tips när du ska välja sol- eller insynsskydd

När du ska välja sol- eller insynsskydd är det väldigt viktigt att åka till en fysisk butik och titta på det olika varianterna innan du bestämmer dig. Ofta har butiker som säljer den här typen av varor bra exempel där man kan se hur mycket de skyddar mot både sol och insyn under olika tider på dagen. Att se hur materialen reagerar i i solljus kan vara avgörande för vad du slutligen gör för val.

Bästa valet när du ska köpa markiser på Lidingö

8 Sep 2022